13. Balti riikide konservaatorite triennaal Changes. Challenges. Achievements.

16. – 19.05.2023 toimus Riias 13. Balti konservaatorite triennaal alapealkirjaga Changes. Challenges. Achievements. (“Muutused. Väljakutsed. Saavutused.”). Konverentsil osales arvukalt erialaspetsialiste, sealhulgas ka Notke uurimistiim.

Alates 1987. aastast igal kolmandal aastal ühe Balti riigi pealinnas aset leidvat konverentsi võõrustab vastava riigi konservaatorite erialaliit. Seekord saadi kokku Riias, Läti Ülikooli Teaduste Majas, järgmise triennaali korraldamise au on Eesti Konservaatorite Ühingul.

Eestis läbiviidud konserveerimistöödest oli konverentsil suisa seitse ettekannet. Esimesele päevale panid vägeva punkti Kristina Aas, Alar Läänelaid ja Hilkka Hiiop EKA ja Kanuti konserveerimiskeskuse juhitud projekti „Bernt Notke Püha Vaimu kiriku altariretaabli uuringud ja konserveerimine“ raames läbi viidud tehniliste uuringute ülevaatega. Kristina Aasa tööst altariretaabli skulptuuride konserveerimisel ning Alar Läänelaiu dendrokronoloogilistest uuringutest saab lähemalt lugeda ka meie blogist. 

Lisaks Balti riikidele oli konverentsil esinejaid Prantsusmaalt, Ukrainast ja Gruusiast. Konserveerimisvaldkondadest olid esindatud seina- ja tahvelmaal, polükroomne skulptuur, ikoon, keraamika, arhitektuur, kaasaegne kunst, paber, puit, metall, tekstiil, klaas. Mainida tasub lapsevankri, seenemulaažide, mõõga, arheoloogiliste klaashelmeste, käsikirja ning teatridekoratsioonide konserveerimise näiteid. Juttu tehti ka pedagoogilistest metoodikatest, gammakiirtega desinfitseerimisest, digitaliseerimisest ja hoonete mikrokliimast.

Pika traditsiooniga rahvusvaheline konverents annab hea ülevaate konserveerimisvaldkonnas toimuvast, sh uutest materjalidest ja innovaatilistest tehnoloogiatest, ning võimaldab valdkonda arendada ja spetsialistidevahelist koostööd tõhustada ka Eestis.

Veel postitusi